Ineens het besef dat ik 'mijn eigen opstelling' aan het begeleiden was.

De gastcliënt zag ik al bij de koffie, iets in mij wist: ik ga jouw opstelling begeleiden. Wat bizar was, ik had net al een opstelling begeleid tijdens de opleiding Familieopstellingen bij het Instituut Voor Systemisch Werk (IVSW). 'Het was niet mijn beurt'. Het was dag drie van het opleidingsweekend, ik was echt kapot moe. We hadden die ochtend twee heftige opstellingen meegemaakt en ik was alles een beetje aan het observeren. Toen kwam de vraag: wie wil nu een opstelling begeleiden? Mijn hand ging omhoog.... Ja, Oshra.... en de stoel was voor mij.

Ik nodigde de cliënt uit en: 'waar loopt je tegen aan?' De opstelling ging voorbij als een waas, ik voelde dat het klopte. Ineens kwam het besef: deze opstelling had exact dezelfde kern als de opstelling die ik twee dagen eerder ook begeleid had. En toen kwam het binnen: het is exact dezelfde kern als mijn eigen opstelling die ik een maand geleden zelf ervaren had als vraaginbrenger. Ik stond zelf op die plek, precies die plek met precies die uitkomst! 

Wat een prachtig leermoment was dit. Het gaat niet om 'je beurt' het gaat erom dat alles klopt. Dat je precies mag begeleiden wat op dat moment nodig is en wat je ook daadwerkelijk aankunt. Dit ervaren geeft mij vertrouwen. Je krijgt altijd wat je aankunt, als vraaginbrenger, als representant en als begeleider. Wil jij een familieopstelling meemaken? In een groep of alleen, bekijk hier de opties.